2020. május 6., szerda

Bambusz roló problémák: penészedik! Mit tegyek?

Mit lehet tenni, ha lepenészedett a roló?


A bambuszroló természetes anyagból, bambuszból készül. A feldolgozott alapanyag a színét a karbonizálásnak köszönheti, tehát nincs festve, nem felületkezelt. E miatt a natúr faanyaghoz hasonlóan könnyen lepenészedhet, ha víz éri, ezért csak akkor javasolt kültéri használatra, ha előtte felületkezeljük. 

A felületkezelés után természetesen nem lesz vízálló, csak mérsékelten viseli el a nedves környezetet, ezért fontos, hogy viszonylag fedett helyre tegyük a bambuszrolót, tehát olyan részre, ahol közvetlenül nem éri az eső. 

A felületkezelésre a Sadolin kertibútor faolaj a legalkalmasabb. Célszerű évente lekenni faolajjal a roló mindkét oldalát még mielőtt kitesszük kültérre, és fontos, hogy a csapadékosabb őszi és téli időszakban leszereljük a helyéről.

Mindezen intézkedések ellenére is sajnos megeshet, hogy a bambuszrolón penészfoltok jelennek meg. A párás környezet is okozhat penészedést, főleg ha úgy lett feltekerve a roló, hogy nem tudott előtte teljesen kiszáradni.

Mi a teendő ilyen esetben? A lepenészedett felület a megfelelő kezelés után jobbá tehető, de sajnos az utókezelésnek köszönhetően sem lesz már olyan szép, mint előtte.

Az első lépés, hogy eltüntessük a penészfoltokat. Ehhez használjunk penészölő sprayt. Különböző penészölő folyadékokat lehet kapni, érdemes lehet többfélével is próbálkozni, ha elsőre nem sikerül megszabadulni a penésztől. Sajnálatos módon a penészölő spray használatától kifakulhat a roló színe a kezelt részeken, de ez csak esztétikailag ront a helyzeten, a roló funkcionalitására nincs hatással és ez utóbbi, valamint az egészséges környezet sokkal fontosabb.
Második lépés a penészgátló használata. Megelőzhető a későbbi újrapenészedés, ha a felületet áttöröljük penészgátló lemosó oldattal.
Harmadik lépésként ajánlatos átkenni a bambuszrolót a korábban már említett faápoló olajjal. Átfesteni, lakkozni nem szabad a rolót, mert attól bekeményedik az anyaga és utána nem lehet majd működtetni, viszont ha mindenképpen szeretnénk kicsit felfrissíteni a roló színét, akkor használhatunk színezett faolajat is. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Bambusz roló problémák: penészedik! Mit tegyek?

Mit lehet tenni, ha lepenészedett a roló? A bambuszroló természetes anyagból, bambuszból készül. A feldolgozott alapanyag a színét a ka...