2020. május 5., kedd

A jó bambusz roló titka a pontos mérés



Hogyan számoljuk ki a roló méretét? 

Hogyan kell mérni az ablakot?





Az ideális méret kiszámolásához először el kell döntenünk, hogy hova tesszük a bambuszrolót. 

A megfelelő hely kiválasztásáról, annak előnyeiről és hátrányairól részletes leírást találunk a „Hova érdemes feltenni a bambuszrolót? Mik az előnyei/hátrányai?” bejegyzésben.

A rendelkezésre álló helytől és saját választásunktól függően több módon lehetséges a rolók felszerelése. Ebből kifolyólag az alábbiakat kell figyelembe venni a roló méret, pontosabban a roló szélességének meghatározásakor: 


  • Ablakkeretre rögzítés esetén:

Több lehetőség is van, de mindenképpen figyelni kell a kiálló részekre, pl. kilincsre, mert a roló leengedett állapotban el fog állni miatta.

Ha az ablakkeretre rögzítjük, akkor egyrészt dönthetünk úgy, hogy a roló csak az üveget fedje le, a keretre ne lógjon rá az anyag. Üveg esetén a roló méretét úgy kell megadni, hogy 0,5-0,5 cm-rel kisebb legyen, mint az üvegfelület, tehát ne érjen hozzá a kerethez. A 0,5-0,5 cm bőven elegendő, ennél nem kell nagyobb rést hagyni, mert beszűrődhet a fény a keret és a roló között. 

A másik lehetőség, hogy az árnyékoló rálóg a keretre. Ha így szeretnénk felszerelni, akkor ebben az esetben a méretet úgy kell kiszámolni, hogy a roló legalább 1-1 cm-rel nagyobb legyen, mint az üveg, vagyis lógjon rá a keretre mindkét oldalon kb. 1-1 cm-rel. A pontos méret attól függ milyen széles az ablakkeretünk, valamint hol helyezkedik el a kilincs, mert arra nem szabad, hogy rálógjon a roló.


Mivel keretre rögzítéskor a roló az ablakkal/ajtóval együtt mozog, ezért vegyük figyelembe, hogy feltekert állapotban a nyílászáró tetején lesz egy bambusztekercs, ezért megeshet, hogy pl. a fal miatt csak akkor lehet oldalra kinyitni a nyílászárót, ha leengedett állapotban van a roló.
  • Falra rögzítés esetén

Oldalfalra (az ablak fölötti falrészre), illetve mennyezetre is lehet rögzíteni a rolót. A roló méret meghatározásakor mindkét esetben 3-3 cm ráfedést kell számolni jobb és bal oldalon. A 3-3 cm-es túllógásnak köszönhetően teljesen árnyékolni fog a bambuszroló, mivel le fogja fedni a teljes ablakot, így nem fog oldalról beszűrődni a fény.
Felhúzott állapotban a rolóanyag az ablak fölé tekercselődik, ezért oldalfalra rögzítés esetén célszerű magasabbra tenni, hogy ne akadályozza az ablak teljes kinyitását oldalra.

  • Ablakmélyedés esetén:


Többféle felrögzítési lehetőség közül is választhatunk ablakmélyedés esetén. Az árnyékolót felszerelhetjük:
  1. mennyezetre
  2. az ablakmélyedés és a mennyezet közötti oldalfalra
  3. az ablakkeret fölötti falra (az ablakmélyedésen belül)
  4. ablakkeretre
Oldalfal vagy mennyezet esetén 3-3 cm ráfedést kell számolni. Ablakmélyedésen belüli rögzítésnél 1-1 cm-rel kell kisebbnek lennie a roló szélességének, mint a mélyedés, hogy a bambuszroló széle ne érjen a falhoz. Ablakkeret esetén pedig a kerethez képest 0,5-0,5 cm-rel kisebb roló kell, ha csak az üvegfelületet fedjük le, illetve 1-1 cm-rel szélesebbre kell tervezni, ha szeretnénk, hogy rálógjon a keretre.
Az ablak/ajtó kinyitását akadályozhatja a feltekert bambuszroló (tekercs), ezért ezt mindenképpen vegyük figyelembe a felrögzítési hely kiválasztásakor.

A roló magasságának meghatározásakor pedig az alábbiakat kell figyelembe venni:

  • 1G típusnál akasztók vannak, amik 2,5 cm-esek, a gyártás során ezt nem vesszük bele a bambuszroló magasságába, ezért pl. egy 150 cm magas rolónak 1G típus esetén 152,5 cm lesz a teljes magassága, ha nem a felső léctől, hanem az akasztótól mérjük a magasságot.
  • 1G és 2G típus esetén a bambuszroló felfelé gördül, így lesz egy tekercs az ablakon vagy fölötte a falon. A 2R típus római roló, ezért nem gördül, hanem felfelé lapozódik, de ennél is a roló tetején gyűlik össze az anyag. Ez miatt megeshet, hogy magasabbra kell tenni a rolót, mint ahogy először elterveztük, hogy ez a tekercs ne akadályozza a nyílászáró nyithatóságát. Ezt mindenképpen figyelembe kell venni a roló hosszának meghatározásakor.
A feltekert anyag (tekercs) magassága a roló hosszától függ. A hozzávetőleges tekercs magasságokat a táblázat tartalmazza.


Mint a fentiekből láthatjuk a jó illeszkedés titka a pontos mérés a bambusz rolóknál is. Nincs mást tenni:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Bambusz roló problémák: penészedik! Mit tegyek?

Mit lehet tenni, ha lepenészedett a roló? A bambuszroló természetes anyagból, bambuszból készül. A feldolgozott alapanyag a színét a ka...